Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Registrovani korisnici ne vide reklame

U prošlim pričama sam naveo da živim u Holandiji u jednom manjem mjestu kroz koje protiče velika plovna rijeka Maas. Živim u kući ili stanu koji se nalazi u nizu. Svi ti stanovi imaju i svoje bašte u kojima se može lijepo posijati trava i razno cvijeće. Uz sam zid se može postaviti i platnena tenda ispod koje se može sjediti za vrtnom garniturom ljeti u hladu. Obično u samo proljeće postavim tendu i za lijepog vremena sjedim tu, ispijam kafu, pomalo surfam po internetu, a kada su topliji dani skinem se gol i tako uživam.

U sam početak proljeća stambena zadruga nam je sređivala stanove komplet, a ja sam morao da napustim stan i otišao sam kod brata u Njemačku. Kada sam se vratio bilo je sve završeno i ubrzo sam i ja sve vratio na svoje mjesto i podigao tendu u bašti. Stanovi sa lijeve i desne su bili prazni već neki period i čekali su nove stanare. I sa dolaskom tih novih stanara počinje ova moja priča. Sa desne strane je došla jedna sama žena, bila je negdje oko 175 visoka, lijepog i simpatičnog lica, sa manjim sisama i povećom stražnjicom – onako baš zgođusna. Nju sam već našao kada sam se vratio ali nisam znao ko je tu pa kada sam se popeo na sprat i iz spavaće sobe bacio pogled na susjednu baštu, vidjeo sam je kako se sunča u dvodjelnom kostimu koji nije mnogo skrivao.

Pošto su na prozoru bile zavjese dosta guste, ja sam mogao da je posmatram bez bojazni da će me vidjeti. Sunčala se komšinica i čitala neku knjigu, i ponekad bi se malo pomazila po sisama ili se provtila na ležaljci. Bio sam siguran da nije očekivala da ću ja biti tu, pošto se sunčala tako. Ubrzo se malo podiže, uze tubu sa nekom kremom i poče da se maže po nogama a onda po stomaku, i kada dođe do gornjeg dijela, skide ga i ukzaše se sise koje su dosta bile čvrste, i kada poče da ih maže, bradavice vidno porastoše, a ona ih zadovoljno protrlja. Kad završi sa mazanjem sisa, pređe opet na dio među nogama i zavuče ruku u donji dio kostima! Malo odmaknu na stranu platno od gaćica i provuče dva prsta nekoliko puta preko pičke, a onda skide i donji dio! Vidjelo se je joj je pička bila ili depilirana ili obrijana, bez ijedne dlačice!

Kad se skide, provuče prstima opet preko pičke i ja ugledah kako zavlači dva prsta unutra. Komšinica poče da se podiže a drugom rukom poče da se trlja po sisama, uvrćući bradavice, zabačene glave. Vidjelo se da moja komšinica baš uživa! Ja sam gledao, a pošto sam i sâm bio gol, počeh da ga polako drkam. Uhh – rekoh u sebi – dobra pička… a, kako bih joj ga sad nabio, uuuff…

Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Ne prođe dugo, i ja ugledah da počinje brže da se uvija i da joj ruka brže radi na pički, a zatim poče da se trese – vidjelo se da svršava. A i iz mog kurca poleti sperma po radijatoru, i ja svrših uz dubok uzdah. Brzo uzeh maramicu, pobrisah svu prosutu spermu, a ona uđe u svoj stan. I ja odoh u kupatilo, oprah se i siđem ponovo u baštu, te upalim kompjuter da vidim na nekom od chatova da li ima neko zanimljiv.

Taj dan je prošao dosta mirno i ja se sutradan negdje oko podneva spremim, spakujem sendviče, bocu hladne vode, peškir za plažu, te sjednem na biciklo i uputim se prema nudističkoj plaži koja se nalazila nekih pola sata lagane vožnje biciklom. Ali prije nego što sam krenuo pogledam na prednji prozor dnevnog boravka koji je gledao na trg ispred stana i vidim da se i u desni stan neko useljava. Vani je stajao kamion i ja ugledah jednu mladu djevojku kako nosi neku kutiju a iz jednog automobila koji pristiže izađe žena od nekih tridesetak godina i jedan malo stariji čovjek. Još malo sam gledao kako iznose stvari te se uputih ka svom biciklu.

Vrlo brzo sam bio na plaži gje je već bilo dosta posjetilaca. Bilo je žena, samih parova, kao i samih muškaraca. Ja se smestih u jednom dijelu plaže malo ulijevo gdje je bilo malo zaklonjenije od ostalih posjetilaca. Bilo je malo i hlada, ali nije bilo nikoga tu. Prostrijeh peškir i skidoh šorts i majicu kratkih rukava, a ispod šortsa nisam nosio ništa, te ostadoh skroz gol. Kad sam sve to rasporedio odlučih da se malo prošetam po plaži i da malo osmotrim prisutne.

Iznenadni susret u šumici…

Pošto sam nosio sunčane naočale mogao sam da vidim ko me sve posmatra bez bojazni da će ti isti primjetiti da ih gledam. Pošto sam bio obrezan a oko kurca mi je bilo sve obrijano, primjetio sam neke od žena, a i samih muškaraca, da me mjerkaju, ali sam se pravio da ne vidim i šetao sam lagano dalje prema jednoj željeznoj klupi koja je tu stajala, i tu kod te klupe su se okupljali stariji samci koji su sjedili u dvije do tri grupe, družeći se. Pored klupe jedna stazica je vodila ulijevo ka omanjoj šumici i ja se polako uputih tamo, a u toj šumici je bilo par mjesta gdje su se znali sunčati samci, mada je bilo i onih koji bi malo iz radoznalosti dolazili da vide koga ima.

jedan gej drugom drka nad ustima u prirodi

U toj šumici nije bilo nikog i ja malo zastadoh da vidim da li će neko da naiđe, i počeh polako da pomalo nadrkavam kurac. Nije prošlo dugo – pojavi se jedan malo stariji čovjek, malo niži od mene, proćelav, sa omanjim stomačićem. Ispod tog stomačića spušten kurac koji ocijenih da nije neke dužine a ni debljine. Kada priđe, pozdravi me kurotoazno i počesmo onako neobavezno da pričamo o tome kako je lijepo vrijeme za sunčanje i ja primjetih da on baca pogled ka mom skoro pa dignutom kurcu. Ja se opet uhvatih za kurac, gledajući ga, a on pogleda u moju ruku pa obliza usne, pogleda me i sa smješkom reče:
– Lijep je – a ja odgovorih sa ljubaznim:
– Hvala.

I on svoj malo dohvati, ja podignem naočale i pogledi nam se susretoše, te se i ja nasmješih i upitah ga:
– Želiš li pomoć? – Na šta se on osmjehnu, skloni svoju ruku, i ja ga uhvatih za kurac koji poče polako da raste. A onda me on upita može li, i pogleda u moj kurac. Ja samo klimnuh glavom, on uze moj kurac i začu se:
– Mmmm, dobar je.
– Hvala ti – rekoh ja – Posluži se ako želiš. – On klimnu glavom i držeći moj kurac rukom, čučnu i prvo ga poljubi, pa onda ga stavi u usta, a ja ga uhvatih za glavu i počeh da ga jebem u usta. On je jezikom kružio oko glavića a jednom rukom je drkao svoj kurac. – Uhhh – rekoh ja – dobro pušiš pičko, samo daaj… mmmh… – On malo zastade, izvadi kurac iz usta, i reče:
– Volim da pušim, sviđa mi se ovaj tvoj kurac, a sviđa mi se što si me nazvao pičkom.
– Nastavi samo, uuuh… – i on nastavi, a ja mu rekoh: – Svršit ću – a on samo nastavi, i ja osjetih kako mi navire sperma i počeh da mu punim usta, a on je gutao i držao ga u ustima. Kad svrših, on sve počisti, obrisa usta, te ustade, a ja vidjeh da je i on svršio isto tako. Ja ga upitah: – Ako si za nešto više možemo se dogovoriti, dat ću ti moju adresu, pa ćemo se kod mene malo ljepše družiti. – On se nasmješi:
– Kad izađeš dat ćeš mi adresu – i primače se, te se poljubismo gurajući jezike jedan drugom u usta, te kad se odvojismo on se okrenu, a ja ga pljesnuh po lijepoj prćastoj guzi, na šta se on okrenu i posla mi pusu: – Vidimo se dragi.

Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Ja sačekah da on ode, te se i ja pokrenuh, pa kada ga nađoh na plaži priđoh mu te on na svom telefonukuca moj broj i reče mi da će me zvati, a ja krenuh ka mjestu gdje mi je bio peškir. Tu sam opet zatekao jedan sredovječni par koji je ležao malo dalje od mjesta gdje sam ja postavio peškir. Ona je bila nekih pedesetih godina, kratke plave kose, plavih očiju, malo punija, sa nešto opuštenijim sisama, i isto tako depilirane mesnate pičke, a on je bio sjedokos, dosta mršav, srednje visine, sa finiim opuštenim kurcem oko kojeg je bilo sve obrijano.

A pored peškira čekalo me je upoznavanje sa novim komšijama

Kada sam stigao klimnuh im glavom, na šta oni odgovoriše sa pozdravom. Ja legoh te uzeh knjigu da čitam a ispod naočala sam pratio šta oni rade. Ona se pridigla i sjela, a on joj je kao mazao leđa kremom, a kad je završio onda ona uze kremu i poče njega da maže. Namazala mu je prsa, a kada dođe do kurca uze ga malo u ruku, namaza ga i malo prodrka, na šta mu se kurac malo i pridiže, a i ja, kako sam to vidjeo, i moj kurac poče da se propinje. Ona je to primjetila i još malo mu prodrka kurac, on podiže jednu nogu i ona mu poče da maže ispod, i ja primjetih da mu gura prst u guzu, na šta mu se kurac skroz ukoči!

Ja sam ležao bočno okrenut prema njima i moj kurac isto poče da raste na taj prizor, ali ona samo nastavi. On se glavom okrenu ka meni i nešto joj reče tiho. Ona se samo nasmješi gledajući u moj kurac i nastavi da mu trlja jaja i masira guzu, te drugm rukom mu ponovo uze kurac da ga drka. On ju je uhvati za sisu i poče da joj pomalo uvrće bradavicu a ona se osmjehnu i malo raširi noge, a kako je bila okrenuta meni pička joj zijevnu i ja primjetih da je ovlažila. Ja spustim knjigu, i sad sam ih otvoreno gledao. Uzeh kurac da ga polako nadrkavam, na šta ona ubrza drkanje mužu.

On se malo pridiže i dade mi znak rukom da priđem. Kada priđoh, on tiho reče:
– Sjedni mi tu iznad glave – a ja kada se namjestih on se namjesti i uze mi kurac i usisa ga ustima! Na to ona se sagnu i poče da puši njegov kurac gledajući kako on puši moj kurac, dok joj je on drkao pičku!

Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Ona je mumlala pušeći mu a i on je isto uživao pušeći moj kurac, i začu se u jednom momentu njegov dubok uzdah: izdizao se donjim dijelom tijela i ja pretpostavih da joj puni usta. Ona je sve gutala i gledala dok mu je prstima dirala šupak. Kad svrši, smiri se i odmaknu glavu od mog kurca koji je još stajao dignut a ona kada to vidje, šapnu mi da dođem.

Ja se primakoh njoj a ona ga iste sekunde usisa u usta te mješajući mi jaja, poče da ga puši, a on joj priđe odozada i poče da joj prstima drka pičku, nabijajući joj prste u pičku brzim tempom. Ona je stenjala pušeći moj kurac a on je ubrzavao prstima dok se u jednom momentu ona tiho ne oglasi malo, vadeći moj kurac iz usta, a ja primjetih da joj iz pičke špricnu mlaz tečnosti, te opet brzo vrati moj kurac u usta i ja osjetih da ću da svršim. Uhvatih je za glavu i počeh da je jebem u usta. Kad osjeti mlaz moje sperme samo ga stisnu usnama i nastavi da puši, sve dok se nisam ispraznio.

Kad svrših i on prestade da joj prstači pičku, posjedasmo i onda se upoznasmo po imenima. Doduše, njih sam nekoliko puta sreo na plaži, klimali smo u znak pozdrava jedni drugima, ali ovo je bio prvi put da smo progovorili a i da sam se zapravo upoznao sa novim komšijama. On se zvao Robert a ona Lisa. Živjeli su u istom gradiću i bili su nekoliko ulica od moje kuće. Živjeli su sami jer su im djeca odasla i otišla su od njih a imali su sina i kćerku koje ću kasnije s vremenom i da upoznam. Poslije tog našeg upoznavanja na taj način, sjedosmo i pričasmo o svemu. Zanimalo ih je odakle sam i izraziše želju da nastavimo druženje, a pošto žive sami, i da dođem kod njih, a i ja njih pozvah kod sebe da dođu na roštilj i na piće, što oni radosno i prihvatiše.

Družili smo se tu do nekih sedamnaest sati poslije podne, a pošto su oni bili sa autom, a ja sa biciklom, dogovorismo se da sutradan navrate do mene biciklima, pa ćemo svi skupa na plažu. i sa plaže možda kod njih na piće. Obukosmo se te ja poljubih Lisu u usta, a on mi pruži ruku i sa osmjehom reče:
– Mi ćemo se već kod nas ljubiti – a ja ga lupih blago po guzi i složih se sa njim. Pozdravismo se i svak na svoju stranu.

riba liže tipu čmar dok on drka

Kada sam stigao kući, uđoh na moju zadnju kapiju koju po ulasku, zaključah te odoh u kupatilo. Istuširah se i onako gol siđem u baštu da popijem kafu i da upalim kompjuter, da vidim šta se radi po društvenim mrežama. Svratih na kratko u spavaću sobu da prekontrolišem stanje kod komšinice sa lijeve strane, a nje nije bilo, bašta joj je bila prazna… Ali… U bašti sa desne strane primjetih onu mladu djevojku kako leži na stomaku sunčajući se. Imala je zgodno tijelo, fino oblikovane moge i dobru guzu koju je pokrivalo malo platna, a u guzove se uvukla traka od tanga kostima. Leđa su bila gola, što je značilo da se sunčala samo sa to malo tkanine na sebi.

A tu je bila i nova mlada komšinica u tangicama…

Posmatrao sam je malo i onda se spustih u baštu. Ubrzo začuh glas još jedne žene te brzo se popeh do spavaće sobe da vidim s kim to razgovara. Kad stigoh do prozora ugledah onu ženu koja je izašla iz auta a imala je na sebi kostim iz dva dijela koji je oskudno pokrivao malo širu guzu i sise srednje veličine. Stajala je iznad te mlade djevojka koja se okrenula na leđa i ja ugledah lijepe čvrste sise, malo manje od ove starije žene. Nisam dobro čuo o čemu pričaju, a mlađa uze gornji dio kostima i ubrzo pokri sise, te se uputiše u kuću, a u bašti se pojavi onaj malo stariji muškarac u šortsu razgledajući baštu.

Ovi su se brzo raspremili, pomislih – bit će zanimljivo vidjeti šta će biti – pomislih – te se spustih ponovo u baštu. Inače, bašte su bile ograđene drvenim ogradama visine 1,80m tako da niko nikoga nije mogao direktno da vidi. Ja onako gologuz sjedoh na stolicu te upalih kompjuter da vidim gdje šta ima. U susjednoj bašti su se opet začuli glasovi ali ja više nisam imao volju da trčim uz stepenice i gledam šta se radi, ali kroz proreze u ogradi vidjeh da su sjedili za baštenskim stolom, a po položaju stola sam znao da neću moći vidjeti mnogo, te nastavih da sjedim i da uživam.

Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Posto se smračilo, ja uđoh u dnevni boravak i provedoh još neko vrijeme uz TV, i pomalo chatujući sa nekim od poznanika. Ujutro poslije tuširanja i jutarnje kafice obukoh šorts na golo dupe i majicu kratkih rukava, te izađoh na baštenska vrata sa alatom za vrt i kantom za smeće, da malo otravim prednji vrt koji je bio malo zarastao pošto nisam bio kod kuće.

Bio sam skoro gotov i kupio sam svu travu u kantu, kada se vrata susjednog stana otvoriše i napolje izađe onaj simpatični stariji čovjek kojeg sam vidjeo, isto tako sa vrtnim alatom, jer i njihov prednji vrt je bio dosta obrastao u travu koju je trebalo očistiti. Kada me je ugledao pozdravi me sa:
– Dobro jutro komšija, vidim da ste baš lijepo sredili vaš vrt.
– Pa vrijeme je bilo, malo je više zaraslo. A i kod vas, vidim, je ista situacija.
– Ma da, baš je zaraslo, a mi smo se već uselili, samo smo jučer dovukli zadnje stvari i konačno smo ušli u stan.
– Da, tu je bila kancelarija od firme koja je uređivala sve ove stanove.
– Da rekli su nam – i priđe da se rukujemo i upoznamo. – Ja sam Rene – predstavi se on – i tu sam sa prijateljicom i njenom ćerkom, a nisam baš nešto navikao na ovu vrstu posla – te se nasmješi.
– Ama nema problema komšija, rado ću vam pomoći, a ovo ćemo brzo da očistimo. Ja ću da povadim brzo svu travu a vi samo bacajte u kantu. – On se nasmija:
– E, mnogo ti hvala komšija, rado prihvatam pomoć.

Brzo smo napredovali i pred sami završetak pojavi se na vratima ona starija žena koja je opet izlgedala dosta mlađe od Renea, i ona priđe da se upoznamo i da mi zahvali za pomoć. Zvala se Paulina a nosila je neku široku, laganu, dugu haljinu koja joj je pokrivala zgodono tijelo koje sam već jučer vidjeo. Na laganom platnu su se ocrtavale bradavice, a ja zadržah malo duže pogled na njima, što je ona primjetila ali nije reagovala. Kad se upoznasmo upita me da li sam raspoložen za neki sok kada završimo, što ja rado prihvatih.

Brzo smo završili te ja odvezoh kantu za smeće u dvorište i ostavih alat u šupu. Izađem na prednji ulaz i pozvonim na njihova vrata. Na moje iznenađenje otvori mi ona mlađa djevojka veselih očiju sa jamicama na obrazima, i kada me ugleda nasmija se, pruži ruku i reče:
– Dobro jutro komšija, ja sam Sane. Izvoli, uđi, moji su u našem vrtu vani, čekaju te. – Ja uđoh za njom i prođosmo kroz lijepo sređen dnevni boravak, te kroz kuhinju izađosmo na njihovu terasu gdje je bila baštenska garnitura, a njih dvoje su sjedili, pa kad se ja pojavih veselo me opet pozdraviše i ponudiše me da sjednem. Paulina se obrati ćerki:
– Sane, molim te, donesi našem komšiji piće – i upita šta pijem.
– Pa – rekoh – isto što i vi – a oni su pili rashlađeni sok, te ona ubrzo donese i meni, i sjedosmo da se bolje upoznamo kroz razgovor.

Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Rene me upita da li mogu da im ošišam travu u zadnjem dijelu i ja rekoh da nema problema, imam kosilicu, brzo će biti gotovo a donijet ću i makaze za živicu da okrešemo sve lijepo. Paulina se nasmija i reče:
– Dragi komšija, ovaj naš ima dvije lijeve ruke ali ima zlatno srce, i zna drugo štošta da radi, ali oko kuće i nekih majstorskih poslova nema pojma. – Ja se nasmijah i rekoh:
– Ama nema problema, moja šupa je puna alata, pa sve što znam pomoći ću vam, bez brige.
– Super – složiše se i oni te nastavismo sa pričom. Padala su pitanja odakle sam, koliko dugo živim tu i tako. Uz priču dotakosmo se teme i sunčanja, i ja im rekoh da ima par plaža uz Maas, ali ako ih zanima ima i FKK plaža, na šta se oni nasmješiše i reče mi Paulina:
– Misliš na nudističku plažu? – A ja rekoh:
– Da, ako volite tako nešto, ima službena plaža gdje se mozete slobodno sunčati bez odjeće.
– Pa to je super – oglasi se Sane a Rene dodade:
– Da, volimo to svi i baš se radujem tome. A ti komšija možeš sa nama našim kolima da odemo tamo – što ja prihvatih rado. Rekoh:
– I ja volim nudizam i kod kuće sam uvijek bez odjeće, a tako sjedim i u bašti.
– Pa da – oglasi se Paulina – imaš tendu pa se ispod ne vidi ali kod nas u bašti gledamo da ne uznemiravamo nikoga od komšija, ali volimo da se sunčamo bez odjeće.
– OK – rekoh ja – onda ćemo sutra svi zajedno na plažu a vi izvolite na kafu kada vam odgovara. Danas u toku dana – to rekoh i ustadoh da se vratim kući. Oni se pozdraviše sa mnom i Paulina reče:
– Pa javit ćemo vam se da vam kažemo za kaficu – i nasmješi se te malo baci pogled prema mom međunožju gdje mi se počeo pomalo dizati kurac, te se ja brzo okrenuh i izađoh.

Kad uđoh u kuću odmah skinem sve sa sebe te se uputim pod tuš, i kad se istuširah, onako gol opet sjedoh u baštu slušajući ih kako pričaju.

Prče iz života jednog nudiste: Upoznavanje sa novim komšijama

Ovdje ću da prekinem priču a nastavak slijedi odmah, pa aka vam se dopadne, ovakvih priča bit će još. Želim svim čitaocima da uživaju i da su dobrog zdravlja, srdačni pozdravi svima, i ko želi može mi se obratiti na e-mail: bosanac45@live. nl

Ocenite članak jer mi cenimo vaše mišljenje:
[Prosečna ocena: 5 / Ukupno glasova: 1]

Ako želiš da dobijaš BDSM lifestyle ili Swing lifestyle tekstove i najave, upiši mejl i izaberi temu koja te interesuje.
Registrovani korisnici ne vide reklame


Priključi se tomiradi forumu – zajednici ljudi koji se ne stide svojih želja i fantazija.

Sve što treba da znaš o tomiradi zajednici možeš videti ovde: https://tomiradi.com/tomiradi-zajednica/

Postoje dva načina da dobijete VIP članstvo:
1. Svako ko aktivno doprinosi tomiradi zajednici može dobiti VIP članstvo
2. Možete platiti VIP članstvo

Sve što treba da znaš o tomiradi zajednici možeš videti ovde: https://tomiradi.com/tomiradi-zajednica/ – a za više informacija o VIP članstvu i Premijum sadržajima pogledaj ovde: https://tomiradi.com/postani-vip-clan/

Ovo je jedinstvena prilika da svoja maštanja podeliš sa hiljadama naših čitalaca. Objavljivanje erotske priče nikada nije bilo lakše – klikni ovde za više informacija. Sve što tražimo od tebe je da se oslobodiš stega i prepustiš svojoj mašti. Ako želiš da nam redovno šalješ priče ili tekstove možeš postati i naš bloger ili blogerka. 

1. Prodaja – tražimo motivisane saradnike za prodaju različitih vrsta oglasnog prostora na našem sajtu – banera, linkova, stranica, reklamnih paketa, tekstova itd.

2. Marketing – tražimo kreativne i domišljate saradnike za povećanje posete i vidljivosti našeg sajta, kao i za druge oblike unapređenja našeg poslovanja.

3. Rad na sajtu – tražimo motivisane i pismene mlade ljude koji bi hteli da rade na proširenju našeg sajta, pripremi materijala za objavljivanje, pisanju tekstova itd. Prednost imaju seksualno aktivni, iskusni ili veoma radoznali, momci i devojke.

4. Audio priče – Imate seksi glas? Oprobajte se u čitanju priča i budite deo stvaranja tomiradi audioteke!

5. Erotska i porno produkcija – pozivamo sve zainteresovane momke i devojke, muškarce i žene, koji žele da se nađu pred objektivom – bilo kao erotski modeli ili kao porno glumci i glumice da nam se jave. Takođe tražimo fotografe i snimatelje, a prednost imaju oni sa iskustvom sa golim telima, erotskim scenama.

6. Tehnički razvoj – potrebni su nam saradnici koji imaju iskustva u radu sa WordPress-om i bazama podataka, za održavanje i razvoj novih funkcionalnosti sajta

Pozivamo sve zainteresovane da nas kontaktiraju ovog formulara. Napišite nam šta vas zanima i motiviše.

Pogledajte još:
Zaprati ovu diskusiju
Obavesti me o

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x