Zašto žene plaču posle orgazma?

Registrovani korisnici ne vide reklame

U poslednje vreme sve više pažnje se posvećuje fenomenu ženskih suza posle seksa. Zašto se to dešava? Da li je u pitanju nalet hormona, da li su to srećne suze jer je seksualni čin protekao savršeno ili je, pak, reč o tugi.

Mišljenja su podeljena, od onih da se radi o suzama radosnicama zbog divnog ljubavnog čina, do onih koji smatraju da su takvi izlivi osećanja posledica nekih dubljih problema u vezi ili problema u samoj ženi.

„Loše” suze

Bilo kako bilo, za neke mlade žene seks i nije toliko lepo iskustvo. Naprotiv, nakon njega su depresivne. Ovde nije reč o kliničkoj depresiji već o trenutnom lošem raspoloženju koje prati tuga i velika količina suza.

Ženske reakcije na seksualni čin i orgazam su veoma različite i mogu se pogrešno protumačiti. Neke žene eksplodiraju bez razloga prolazeći kroz različite emotivne faze: suze, smeh, intenzivno plakanje…

Psihijatar Jovan Marić misli da žene veoma retko plaču od sreće posle dobrog seksa, već da je reč o problemu koji ih muči i pre, a naročito posle seksa: „Postoje tri grupe žena koje plaču posle seksualnog odnosa. Prvu čine one koje pate od anorgazmije, nemogućnosti da dožive orgazam ili ga jako teško doživaljavaju. I kada doživi još jedno takvo razočarenje posle svih uloženih emotivnih, fizičkih i psiholoških napora, nastupi tuga i krenu suze.

Druga grupa žena su one koje imaju neku vrstu griže savesti, emotivno-nagonski deo njihove ličnosti želi seksualni odnos sa svojim partnerom iz strasti, nagona pa i emocija, ali racionalni deo smatra da je to pogrešno, da treba da se odupre i ne podlegne strastima. Posle seksa kreće preispitivanje i osećanje krivice.

U treću grupu svrstavamo one koje relativno često imaju seksualne odnose i svaki put se nadaju da su drugačije od ostalih, misle da će zadržati muškarca i posle seksualnog čina uspostaviti sa njim i jedan dublji odnos. Kada se njihova očekivanja ne ispune i zaključe da su iste kao ostale onda nastupa razočarenje, razmišljanje kako nije trebalo opet da pristanu na seks i onda zbog toga briznu u plač. Ali u tim suzama ima nečeg histeričnog, teatralnog, infantilnog i one se uglavnom brzo se osuše,” objašnjava dr Marić za B92.

Prema njegovom mišljenju žene mogu plakati i posle dobrog seksa, orgazma i vrhunskog užitka, ali takve suze su vrlo retke.

Iako je razlog za suze ponekad očigledan, većinu vremena predstavlja pravu misteriju kako za žene koje plaču, tako i za muškarce koji su pored njih. Osećanje uznemirenosti zbog seksa ponekad ima korene u nekoj traumi, prošlim iskustvima, emotivno-fizičkoj otuđenosti od partnera ili hormonskoj neravnoteži, što automatski znači i da se osoba ne oseća prijatno tokom seksa, pa posle dolazi do nastanka emotivne bujice.

Tri najčešća problema su:

Problemi u vezi

Možda niste svesne da problem postoji, ali vaša savest jeste. Iako vam se ponekad čini da ste u odličnoj vezi, neki nerešeni problemi mogu prerasti u nešto mnogo veće i na kraju uticati i na seksualni život. Seks je vrlo emotivno iskustvo i nekad jednostavno može biti okidač za isplivavanje problema na površinu.

Strah zbog vezivanja

Svaki strah vezan za vezu kao, na primer, da li će vas partner ostaviti, čini vas manje poželjnim, a seks nije toliko interesantan kao što je nekad bio – samim tim ste mnogo ranjiviji. Ranjivost može odigrati veliku ulogu u vašem seksualnom životu zbog teških posledica koje ostavlja na samopouzdanje i samopoštovanje. Kada uplovite u seksualni odnos sa svojim partnerom sva ta osećanja izbijaju na površinu i na kraju završite na mokrom jastuku.

Hormoni

Svi znamo da PMS i trudnoća, baš kao i seks, ženu čine emotivnom. Za vreme seksualnog odnosa vaši hormoni divljaju, stvarajući more seksualnih emocija. Par suza nisu problem, ali ako dođete u situaciju da grcate i da ne možete da prestanete i ako ta situacija pravi probleme u vezi, ne shvatajte ih olako i posetite doktora. Kontracepcija takođe može uticati na ovu pojavu, pa ako ste skoro promenili pilule ili ste tek počele da ih koristite, može i to biti uzrok.

„Dobre” suze

Međutim, po raznim forumima ćete naći priče žena kako plaču samo posle eksplozivnog orgazma i savršenog seksa. One uglavnom ne umeju da objasne šta im se tačno dešava, već samo da osećaju veliko zadovoljstvo i ekstazu. Da biste doživeli “plačni orgazam” morate potpuno otvoriti um, dušu i telo. A ako su muškarci u takvim situacijama zabrinuti, ne treba da budu. Čuvajte takvu ženu i znajte da ste doživeli jedno od najboljih emotivnih momenata vođenja ljubavi.

Mnoge žene plaču na srećnim događajima, venčanjima, rođenjima dece, tako da za nežniji pol nije čudno da briznu u plač kada su mnogo srećne. Za neke je reč o snažnoj emotivnoj povezanosti sa drugim bićem.

Postoji razlika između seksa i vođenja ljubavi. Seks je samo seks, ali vođenje ljubavi u vama budi mnoga osećanja koje možda i ne znate da objasnite. Osetite bliskost sa partnerom i zaista vam se čini da ste jedno biće, jedna duša. Doživele ste sve u samo jednom činu: ljubav, romansu, strast. Osećanja postanu tako intezivna da obuhvate svaku vašu misao i pokret. Pogode vam deo mozga koji se budi samo kad ste sa voljenom osobom. Osećaj da ste zaista voljeni i obožavani, da ste željeni i da vam se dive, a da pri tom imate mogućnost da podelite sebe na najintimniji način sa nekim – čini se kao sasvim dovoljan razlog za plakanje.

Ovakva reakcija je posledica delovanja hormona oksitocina koga otpušta hipofiza posle orgazma. Oksitocin se širi telom, u manjim količinama, i posle drugih oblika ljudskog dodira, poput zagrljaja i dojenja. On izaziva tople, pozitivne emocije i osećate se opušteno i pospano.

Ovo je hormon dobrog raspoloženja koji vam stvara osećaj euforije i želju za još ljudskih dodira. Zbog toga mnogi od nas imaju potrebu da se maze ili spavaju posle seksa.

Euforija je srećno osećanje i ponekad u vama naraste sve do suza. Osećate se udobno, blisko svom partneru i tako beskrajno srećno da “vodopad” kreće pre nego što ga i primetite.

Jedan od stručnjaka koji misli da su ženske suze dobrodošle posle vođenja ljubavi je i dr Savo Bojović – „Postoji nekoliko vrsta žena. One koje su emotivno bogate i koje imaju šta da pruže i sebi i drugima i one koje su emotivno siromašne pa nemaju šta da daju. Te osobe koje su emotivno siromašne sigurno ne plaču nikome u zagrljaju ni pre ni posle seksualnog čina.

Samo one koje imaju bogatstvo emocija budu uzbuđene do tog stepena da osećaju sreću i zadovoljstvo davanja sa voljenom osobom i istinski u tome uživaju. To su ta uzbuđenja koja se pamte mesecima i godinama“, kaže dr Bojović za B92.

Orgazam nije uslov da do suza dođe, ali je on u svakom slučaju vrhunac sladostrašća i pruža najveće energetske potencijale kod osoba koje se iskreno svim svojim bićem vole i poštuju.

Intenzitet suza zavisi od dva činioca: od intenziteta ljubavi koja vas vezuje za osobu sa kojom se to doživljava i od snage emotivnog bogatstva, energije osobe koja nosi taj potencijal u sebi.

Ako osoba suzama tako emotivno izliva svoje seksualne doživljaje, onda to stvarno može da bude impresivno i predstavlja snagu i lepotu jednog vrlo bogatog stvorenja koje taj trenutak ubraja u jedan od najlepših trenutaka svog života.

„Ja u svom dugogodišnjem radu nisam imao slučaj da je neko zbog toga tražio pomoć. Naravno, potrebno je nekom možda protumačiti šta je to i šta se tu zapravo dešava, ali samo neiskusni muškarci mogu te suze doživeti kao reakciju na njihovo loše ljubavničko umeće i zabrinuti se. To iskustvo oni nisu protumačili kao snagu doživljaja i lepote, kao ogroman značaj ljubavi. Taj muškarac nije ni svestan da je dobio najveći kompliment koji može da zamisli,“ otkriva dr Bojović.

Ovakve situacije, nažalost, uopšte nisu česte i malobrojne su žene koje plaču od sreće nakon seksualnog čina.

Zato, ako ste jedna od retkih srećnica koje su doživele ovo iskustvo – nemojte se boriti protiv njega, samo se opustite i dobro se isplačite. To je divan pokazatelj da ste istinski žive, u svakoj pori svoga bića.

Dakle, ako vam posle orgazma navru suze, one mogu biti ili posledica depresije, dublje tuge i osećaja praznine koje u sebi nosite ili znak maksimalnog opuštanja i prepuštanja svojim strastima i svom partneru.

Razlika je toliko očigledna da ćete same lako prepoznati o čemu se radi.

Izvor: B92.net

Ocenite članak jer mi cenimo vaše mišljenje:
[Prosečna ocena: 0 / Ukupno glasova: 0]

Registrovani korisnici ne vide reklame


Priključi se tomiradi forumu – zajednici ljudi koji se ne stide svojih želja i fantazija.

Sve što treba da znaš o tomiradi zajednici možeš videti ovde: https://tomiradi.com/tomiradi-zajednica/

Postoje dva načina da dobijete VIP članstvo:
1. Svako ko aktivno doprinosi tomiradi zajednici može dobiti VIP članstvo
2. Možete platiti VIP članstvo

Sve što treba da znaš o tomiradi zajednici možeš videti ovde: https://tomiradi.com/tomiradi-zajednica/ – a za više informacija o VIP članstvu i Premijum sadržajima pogledaj ovde: https://tomiradi.com/postani-vip-clan/

Ovo je jedinstvena prilika da svoja maštanja podeliš sa hiljadama naših čitalaca. Objavljivanje erotske priče nikada nije bilo lakše – klikni ovde za više informacija. Sve što tražimo od tebe je da se oslobodiš stega i prepustiš svojoj mašti. Ako želiš da nam redovno šalješ priče ili tekstove možeš postati i naš bloger ili blogerka. 

1. Prodaja – tražimo motivisane saradnike za prodaju različitih vrsta oglasnog prostora na našem sajtu – banera, linkova, stranica, reklamnih paketa, tekstova itd.

2. Marketing – tražimo kreativne i domišljate saradnike za povećanje posete i vidljivosti našeg sajta, kao i za druge oblike unapređenja našeg poslovanja.

3. Rad na sajtu – tražimo motivisane i pismene mlade ljude koji bi hteli da rade na proširenju našeg sajta, pripremi materijala za objavljivanje, pisanju tekstova itd. Prednost imaju seksualno aktivni, iskusni ili veoma radoznali, momci i devojke.

4. Audio priče – Imate seksi glas? Oprobajte se u čitanju priča i budite deo stvaranja tomiradi audioteke!

5. Erotska i porno produkcija – pozivamo sve zainteresovane momke i devojke, muškarce i žene, koji žele da se nađu pred objektivom – bilo kao erotski modeli ili kao porno glumci i glumice da nam se jave. Takođe tražimo fotografe i snimatelje, a prednost imaju oni sa iskustvom sa golim telima, erotskim scenama.

6. Tehnički razvoj – potrebni su nam saradnici koji imaju iskustva u radu sa WordPress-om i bazama podataka, za održavanje i razvoj novih funkcionalnosti sajta

Pozivamo sve zainteresovane da nas kontaktiraju ovog formulara. Napišite nam šta vas zanima i motiviše.

Pogledajte još:
Zaprati ovu diskusiju
Obavesti me o

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x