Koliko je neobavezni seks štetan za žene?

Registrovani korisnici ne vide reklame

Kultura slobodne ljubavi, čija je promocija otpočela šezdesetih godina prošlog veka sa decom cveća, dala je ženama dozvolu da žele seks i da uživaju u njemu isto kao i muškarci i „legalizovala“ neobavezni seks. To je izgledalo i osećalo se kao sloboda, međutim, radilo je za muški, a ne za ženski svet. Vrlo malo žena praktikuje neobavezni seks sa istom nonšalancijom kao muškarci i sa istom sposobnošću da se distanciraju od emocionalnih komplikacija i da svoju seksualnost realizuju na „samo seks“ nivou. Ali, „oslobođene“ žene imaju dozvolu, obavezu i pritisak da tu slobodu manifestuju neodgovornim seksualnim ponašanjem, koje im nije u prirodi.

Ne verujemo da postoji mnogo žena koje su ponosna na (veliki) broj muškaraca sa kojima su spavale, jer žene te „recke“ smatraju svojim promašajima, a ne uspesima. Muškarci sa kojima su imale neobavezni seks, situacionu vezu, površan odnos, oni su sa kojima nisu uspele da ostvare dublju povezanost, jer su bili emocionalno nedostupni, ili nedostojni, ili zaista zainteresovani samo za seks, a ne za njih. Da je seksualna revolucija zaista oslobodila žene, u smislu lične seksualne osvešćenosti, ne bismo i dalje imali tako nisku statistiku redovnog ženskog orgazma i istrajna, detaljna uputstva za muškarce kako da tretiraju žene i žensko telo.

Izgleda da smo u tom pravcu vrlo malo napredovali za poslednjih šezdesetak godina i da je seksualna evolucija i dalje povezana sa ličnom evolucijom, koja je kod muškaraca i dalje retka i sporadična, a kod žena teško dostižna, iako su više nego ikada zainteresovane za sopstvenu dobrobit. Ne ide nam baš sjajno i nemamo čime da se pohvalimo. Brakovi koji opstaju su retka pojava, žene koje redovno doživljavaju orgazam još ređa, a muškarci čija je seksualnost povezana sa emocijama i predstavlja integralni deo njihovih ličnosti, možda postoje skriveni u laboratorijama NASA-e, gde ih izučavaju, kao vanzemaljce.

devojka masturbira gola na krevetu

Ono što je i dalje evidentno, jeste razlika među polovima, koja ne traži jednakost, nego poštovanje i usklađivanje različitosti, jer jednakost koju pokušavamo da praktikujemo, ne funkcioniše i transformiše se u dvostruke standarde, moralna iskrivljenja i zdravstvene rizike za žene. Kultura koja neguje neobavezni seks i situacione veze je i dalje muška kultura, koja koristi muškarcima, a šteti ženama. Lekari i terapeuti se slažu u tome, ističući da žene više rizikuju upuštajući se u neobavezni seks, u kome često ne pronalaze zadovoljstvo koje traže ili veruju da na taj način mogu pronaći.

Zašto je neobavezni seks rizičniji za žene

Jedan od glavnih razloga zašto kultura neobaveznog seksa i situacionih veza ostaje nejednaka za muškarce i žene je činjenica da u ovakvim odnosima žene preuzimaju mnogo više zdravstvenih rizika, sa mnogo manje zadovoljstva. Čak i uz upotrebu kondoma i drugih kontraceptivnih sredstava postoji rizik i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, a i jedno i drugo ugrožava reproduktivno zdravlje žena. Koji je maksimum koji žena može da izvuče iz usputnog seksualnog susreta sa muškarcem koga verovatno više neće videti, ili će joj se javiti mesecima kasnije, tražeći još jedan seksualni susret (u nedostatku boljih opcija)?

Orgazam, u najboljem slučaju. Ali, koliko žena može da se opusti i prepusti i doživi orgazam, dok razmišlja da li da sutradan ipak popije pilulu za „dan posle“ i moli se da ne zakači neku bolest, pitajući se šta joj je to uopšte trebalo..?

Savremene polne pošasti, kao što je HPV virus, zabrinjavaju mnogo više od AIDS-a – muškarci mogu biti prenosnici raznih virusa i bakterija, čiji negativan efekat uopšte ne osećaju, dok se kod žena razvijaju infekcije i druge promene, zbog proste činjenice da se anatomski razlikujemo – ono što je muškarcima spolja, nama je iznutra, na toplom i vlažnom mestu, koje pogoduje razvoju virusa i bakterija, lakonski rečeno.

devojka tipu puši kurac dok on čita novine

Iz perspektive stručnjaka, stvari izgledaju mnogo mračnije – HPV vakcina štiti od nekih visokorizičnih sojeva, a postoji najmanje desetak tipova ovog virusa koji povećava rizik od raka. Ne postoji rutinsko testiranje muškaraca na HPV (kao što postoji rutinski papa test za žene), što ih čini nesvesnim nosiocima visokorizičnih sojeva koji mogu izazvati rak grlića meterice kod žena.

I druge polno prenosive infekcije ženama mogu naneti mnogo više štete nego muškarcima, naročito prilikom nezaštićenog seksa – žene su sklonije nedijagnostikovanoj gonoreji, koja može stvoriti ožiljkasto tkivo u jajovodima, povećavajući rizik od vanmaterične trudnoće i rupture jajovoda, koja može rezultirati smrtnim ishodom, ukoliko se ne obavi hitna operacija.

Žene češće posećuju ginekologa i obavljaju različite medicinske testove i zato češće znaju da li imaju neki problem, odnosno, da li su zdrave. Kada žena koja vodi računa o svom zdravlju stupa u odnos sa muškarcem koji nije nikada obavio nikakve testove, ona stupa u nejednak rizik – muškarac može da bude prilično siguran da neće ništa „pokupiti“, ali ona može samo da rizikuje – ako hoće i ako smatra da je situacija vredna rizika (a najčešće nije).

Fizička bezbednost i dvostruki standardi

Žene takođe rizikuju da budu prinuđene na seks – mogu se naći same sa muškarcem koji im se dopada, ali kada kažu da ne žele seks i pokušaju da objasne da flertovanje ne znači poziv na seks, muškarac koji je delovao prijatno i šarmantno i sa kojim je bilo zabavno flertovati (i pomišljati da bi tu možda moglo da se razvije nešto više), odjednom postaje nasilnik, rešen da dobije ono što smatra da mu je ponuđeno i obećano. Da li znate neke slučajeve u kojima su muškarci bili seksualno napadnuti i iskorišćeni od žena, na ovaj način? Upuštajući se u neobavezni seks sa osobom koju ne poznaju (ili je poznaju samo površno) žene se izlažu i riziku da muškarac krišom skine kondom za vreme seksa (neverovatna, ali evidentna pojava), kao i riziku od osvetničke pornografije, ili krišom napravljenih snimaka objavljenih bez njenog pristanka.

Da li znate da neki muškarac strahuje da će mu žena strgnuti kondom za vreme seksa, ili da će krišom napraviti i objaviti njegove intimne snimke i fotografije?

Koliko je neobavezni seks štetan za žene?

Očigledno, rizici fizičke bezbednosti nisu ni izdaleka slični za žene i muškarce – zbog fizičke ranjivosti žene su više zabrinute i češće praktikuju mere predostrožnosti. One obaveštavaju prijatelja o mestu gde se nalaze, ili se dogovara sa prijateljicom da je pozove u nekom trenutku i da bude spremna da dođe po nju.

Muškarci se osećaju manje ranjivo i manje je verovatno da će sebi obezbediti „požarne stepenice“ ako nešto krene naopako. Osim toga, šta bi moglo da pođe naopako, a da to izazove žena, a ne muškarac? Osećajući se bezbedno u tom smislu, muškarci mnogo pozitivnije gledaju na neobavezni seks, ne osećaju se ugroženo i smatraju da su ti kratkoročni susreti uzbudljiva avantura i prilika da istražuju svoju seksualnost bez odgovornosti koju nameće veza.

U istom tom susretu, žena se može osećati sasvim drugačije i posmatrati kulturu situacionih veza kao nešto možda malo bolje od ničega – priliku da uspostavi odnos koji će možda ostati površan, ali će joj bar obezbediti jednog seksualnog partnera i smanjiti rizik u koji se upušta svaki put kad spava sa novim partnerom.

Neobavezni seks i (ne)zadovoljstvo

Ako je cilj neobaveznog seksa seksualno zadovoljstvo bez obaveza koje se podrazumevaju u vezi (emocionalna veza, vernost, posvećenost), onda žene retko ili nikad ne postižu taj cilj. Iako tradicionalni monogamni odnosi takođe nose specifične probleme za žene, situacione veze uopšte nisu zdravija alternativa, utvrdila su istraživanja.

Dakle, studija o kulturi neobaveznog seksa, koja je obuhvatila oko 14 hiljada žena, pronašla je da žene češće doživljavaju orgazam u posvećenim, nego u situacionim vezama, delom zbog dvostrukih standarda prisutnih u kulturi neobaveznog seksa u kojoj je muško zadovoljstvo podrazumevani prioritet, ali ne i žensko. Veća je verovatnoća da će žena doživljavati orgazam u posvećenoj vezi, u kojoj je muškarcu koji je sa njom dublje povezan, stalo do njenog zadovoljstva i spremniji je da se potrudi.

Koliko je neobavezni seks štetan za žene?

Ova nejednakost u priroitetu zadovoljstva, neizbežno je rodno povezana – žene su socijalizovane da ugađaju i da stavljaju druge na prvo mesto, uključujući i seksualno zadovoljstvo partnera, dok su muškarci socijalizovani da osećaju da imaju pravo na svoje seksualno zadovoljstvo i zanemarivanje ženskih potreba.

Kao rezultat, često imamo žene koje pristaju na aktivnosti u kojima se na osećaju baš dobro, ili se plaše da zaista zauzmu prostor kao jednake, a malo je verovatno da će muškarci stvoriti okruženje koje podržava žene da to urade. Dakle, žene često imaju veze koje nisu ni emocionalno, ni fizički zdrave i zadovoljavajuće.

Emocionalne posledice neobaveznog seksa

Žene takođe mogu doživeti više emocionalnog stresa zbog neobaveznog seksa i situacionih veza, naročito ako su pod pritiskom da „imaju barem seks“, dok zapravo žele duboku vezu, ili samo druženje i zabavu. Pojedina istraživanja pokazuju da žene doživljavaju više depresivnih simptoma koje uzrokuje neobavezni seks, nego muškraci, jer često očekuju da će seks evoluirati u vezu. Takođe, žene mogu iskusiti više žaljenja zbog neobaveznog seksa i iskusiti pad nivoa samopoštovanja i zadovoljstva životom.

U dejting kulturi u kojoje je lažno predstavljanje uobičajeno, žene se mogu naći pod uticajem manipulativnog partnera, koji krši njihove granice, pretvarajući se da želi nešto više, dok je njegov jedini cilj seks, ili mogu biti uvučene u dugoročni situacioni odnos, u kome njima sleduje ambivalentnost, a muškarcima izbegavanje odgovornosti.

Terapeuti primećuju da kultura neobaveznog seksa definitivno negativno utiče na žene, koje se osećaju usamljenije, odbačenije i nesrećnije, i zabrinuto da će ih drugi osuđivati zbog njihovog „slobodnog“ ponašanja, dok se muškarci osećaju zadovoljnije, sigurnije i srećnije. Žene imaju tendenciju da se anksiozno vezuju za muškarce u situacionoj vezi, čak i kada im je na početku jasno stavljeno do znanja da ozbiljnija veza nije opcija.

Koliko je neobavezni seks štetan za žene?

Jedan od načina da postavite zdrave granice u kuturi neobaveznog seksa je da poštujete sopstvene potrebe, održavate nivo svoje udobnosti i slušate svoj osećaj, bilo da se radi o traženju duže i temeljnije predigre, insistiranju na korišćenju zaštite ili odbijanju aktivnosti i susreta koji vam se ne sviđaju i izazivaju nelagodnost.

Da biste sačuvali sebe u kulturi površnih i neobaveznih odnosa, morate poštovati sebe, slušati svoje telo i svoju intuiciju i odoleti pritisku da pristajete na manje od onog što vam je potrebno.

Da bismo zaista bile slobodne, moramo raditi na tome da izgradimo atmosferu u kojoj je bezbedno da koristimo svoje mogućnosti i izbore, da premostimo jaz u rizicima seksualnog zdravlja i zadovoljstva, a muškarci moraju da odrade svoj deo u smanjenu tog rizika i zaštiti emocionalnog i seksualnog zdravlja žena.

Takođe, moramo dati prioritet svom zadovoljstvu, umesto da jednostavno služimo muškarcima i insistirati na odnosima zasnovanim na poštovanju, zadovoljstvu, bezbednosti i pristanku.

Koliko je neobavezni seks štetan za žene?

Izvor: Lola magazin

Ocenite članak jer mi cenimo vaše mišljenje:
[Prosečna ocena: 0 / Ukupno glasova: 0]

Registrovani korisnici ne vide reklame


Priključi se tomiradi forumu – zajednici ljudi koji se ne stide svojih želja i fantazija.

Sve što treba da znaš o tomiradi zajednici možeš videti ovde: https://tomiradi.com/tomiradi-zajednica/

Postoje dva načina da dobijete VIP članstvo:
1. Svako ko aktivno doprinosi tomiradi zajednici može dobiti VIP članstvo
2. Možete platiti VIP članstvo

Sve što treba da znaš o tomiradi zajednici možeš videti ovde: https://tomiradi.com/tomiradi-zajednica/ – a za više informacija o VIP članstvu i Premijum sadržajima pogledaj ovde: https://tomiradi.com/postani-vip-clan/

Ovo je jedinstvena prilika da svoja maštanja podeliš sa hiljadama naših čitalaca. Objavljivanje erotske priče nikada nije bilo lakše – klikni ovde za više informacija. Sve što tražimo od tebe je da se oslobodiš stega i prepustiš svojoj mašti. Ako želiš da nam redovno šalješ priče ili tekstove možeš postati i naš bloger ili blogerka. 

1. Prodaja – tražimo motivisane saradnike za prodaju različitih vrsta oglasnog prostora na našem sajtu – banera, linkova, stranica, reklamnih paketa, tekstova itd.

2. Marketing – tražimo kreativne i domišljate saradnike za povećanje posete i vidljivosti našeg sajta, kao i za druge oblike unapređenja našeg poslovanja.

3. Rad na sajtu – tražimo motivisane i pismene mlade ljude koji bi hteli da rade na proširenju našeg sajta, pripremi materijala za objavljivanje, pisanju tekstova itd. Prednost imaju seksualno aktivni, iskusni ili veoma radoznali, momci i devojke.

4. Audio priče – Imate seksi glas? Oprobajte se u čitanju priča i budite deo stvaranja tomiradi audioteke!

5. Erotska i porno produkcija – pozivamo sve zainteresovane momke i devojke, muškarce i žene, koji žele da se nađu pred objektivom – bilo kao erotski modeli ili kao porno glumci i glumice da nam se jave. Takođe tražimo fotografe i snimatelje, a prednost imaju oni sa iskustvom sa golim telima, erotskim scenama.

6. Tehnički razvoj – potrebni su nam saradnici koji imaju iskustva u radu sa WordPress-om i bazama podataka, za održavanje i razvoj novih funkcionalnosti sajta

Pozivamo sve zainteresovane da nas kontaktiraju ovog formulara. Napišite nam šta vas zanima i motiviše.

Pogledajte još:
Zaprati ovu diskusiju
Obavesti me o

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x